Historie van het schoolvoetbal in Anna Paulowna

VOORGESCHIEDENIS

Al in de jaren ’50 werden artikelen in de krant gewijd aan de Schoolvoetbalkampioen-schappen in Den Helder. In 1954 werd de ‘R.-k. Anna Paulowna’ (= Mariaschool, later Spoorbuurtschool) daar kampioen en in 1955 leidde coach Kees Kuys (van het Nederlands Elftal!) de Spoorbuurt naar een daverende 10-0 overwinning in de finale.

Daarbij moet wel worden opgemerkt, dat het ging om een wedstrijd tussen de winnaar van poule A (scholen met 6 leerjaren): ‘School 6’, en poule A1 (scholen met 7 of 8 leerjaren): ‘R.-k. Anna Paulowna’. Enkele bekende polderse namen die vermeld werden bij de foto’s uit deze jaren, zijn: Ader en Jan van der Hoek, Jan en Cock Ruyter, Harry Alkemade, Gé Timmer, Cor Wijnker, Thijs en Ton Verbruggen, Piet en Martin Huiberts, Ton van Zanten, Wim Oltmans, Cor van Kooten, Sjaak van Kuijeren, Henk Kroon, Jan Leijen (Jbzn.) en natuurlijk de meesters Janssen en De Groot.

GESCHIEDENIS VAN HET POLDERSE SCHOOLVOETBAL

In 1961 werd het eerste Polderse Schoolvoetbaltoernooi georganiseerd. Aan dit eerste toernooi deed de Breezandse Sint Janschool niet mee, want die had zich al (met twee teams) ingeschreven voor het Helderse toernooi.

In maart 1961 verleende de KNVB aan de Schoolvoetbalcommissie Anna Paulowna (in de persoon van de heer A. Geuzebroek) toestemming om in de Paasvakantie wedstrijden te organiseren op de velden van BKC en ZAP.

De eerste secretaris/penningmeester was meester Gerard Wonder (van de Spoorbuurtschool). Hij werd opgevolgd door achtereenvolgens de heren Loet Timmer (vanaf 1968), Frans van Loon (vanaf 1974), Jan Komen (meester op De Zandhorst), tot 1983, en Gé Timmer (tot 1991). Andere bestuursleden waren: Gerard Vaars, voorzitter, tot 1981, Theo/Ted Berbée (tot 1991), Stef Buis (meester op De Tweewegen), tot 1991, en Paul Baars (meester op de Meerpaal), van 1982 tot 1991. Sinds 1982 was meester Jan Leijen Azn. (Spoorbuurt) wedstrijdsecretaris en vanaf 1983 zorgde Jaap Jeninga voor de financiën.

Nadat in 1991 de directies van de scholen besloten, dat de band tussen de scholen en de schoolvoetbalcommissie moest worden verbroken, besloten de meeste bestuursleden dat ze geen afgevaardigde meer waren en wilden zijn; dus gingen stoppen. Als alle bestuursleden dat hadden gedaan, zou het schoolvoetbal na 30 jaar opgehouden zijn te bestaan in Anna Paulowna.

Op initiatief van Algemeen Sport Belang hebben penningmeester Jeninga en meester Leijen besloten een nieuwe commissie op weg te helpen. De organisatie en uitvoering werd overgenomen door de 4 plaatselijke voetbalverenigingen, t.w. BKC, SVAP, Wieringerwaard en ZAP. Tezamen met de afgevaardigden van de 4 verenigingen vormden Jaap Jeninga en Jan Leijen het nieuwe bestuur.

Namens ZAP was Henk Scholten wedstrijdsecretaris van 1992 tot 2001. Tiny Borst was namens v.v. Wieringerwaard belast met de zorg voor de scheidsrechters (1992-2003); zij is opgevolgd door Angelica van der Wardt. Arie Kouseband is namens BKC vanaf 1992 belast met de public relations in de ruimste zin van het woord. Jaap Jeninga (penningmeester) en Jan Leijen (voorzitter) zijn in deze nieuwe commissie ook al sinds 1992 in functie. Wim Lubbers was namens SVAP vanaf 1992 de secretaris en vanaf 2001 is hij de wedstrijdsecretaris. Irene van der Meer-Huiberts heeft namens ZAP sinds 2001 het secretariaat overgenomen en heeft dat tot 2006 gedaan. Haar opvolging liet te wensen over. In 2008 heeft Cor Wijnker de honneurs voor ZAP waargenomen, maar in januari 2009 trok hij zich weer terug. Sinds 2012 is Marco Klein namens ZAP de penningmeester; hij volgde als zodanig Jaap Jeninga op, die dus na 28 jaar (in 2011) afscheid nam van de SVC (SchoolVoetbalCommissie).

DE TOERNOOIEN EN BEKERS

Nadat het eerste toernooi werd gewonnen door de Spoorbuurtschool (toen nog Mariaschool geheten), veroverde de Sint Janschool in 1962 en 1963 de gemeentelijke wisselbeker. In 1964 was het weer Spoorbuurt en in 1965 Sint Jan. Daardoor mocht Sint Jan de eerste wisselbeker houden, want de toenmalige regels gaven aan, dat 3 keer winnen voldoende was om de beker definitief in de prijzenkast te zetten.
Die regels werden toen veranderd: pas na 5 keer winnen, of na 3 achtereenvolgende kampioenschappen, mocht voortaan de beker gehouden worden.

Mede door die nieuwe regels ging deze tweede wisselbeker mee tot 1977. In 1969 won voor het eerst een andere school dan Sint Jan of Spoorbuurt, namelijk Kleine Sluis (later De Sluis). En ook in 1973 was Kleine Sluis de sterkste. Inmiddels had ook de Mgr.Bekkersschool voor de eerste (en enige) keer de beker gewonnen (in 1971). Toen echter het toernooi van 1977 begon, hadden, naast Kleine Sluis (2x) en Bekkers, zowel Sint Jan als Spoorbuurt hun naam 4 keer op de beker staan. Door de winst van de Spoorbuurtschool kwam deze beker definitief in hun bezit. Daar ging echter wel het nodige aan vooraf. De finale tegen Meerpaal eindigde (na verlenging) in 0-0. Bij het nemen van de daaropvolgende penalties raakte de scheidsrechter de tel kwijt en in een heksenketel op het (oude) BKC-veld zei hij dat het gelijk geëindigd was en dat de finale moest worden overgespeeld. De waarheid is, dat het weliswaar gelijk stond, maar dat de Meerpaal nog één penalty moest nemen. Net als in de eerste finale, was Spoorbuurt ook in de tweede finale weer veel sterker. Nu drukten ze hun meerderheid wel in doelpunten uit; het werd 6-0.

In voorgaande jaren werd de Polderse kampioen tegen de kampioen van Schagen, of in de eerste Afdelingskampioenschappen al snel uitgeschakeld. Dat was in 1977 anders. Spoorbuurt bereikte de 2de plaats van de Afdeling Noord-Holland, door in de finale (in Den Helder), ondanks een overwicht en prima kansen, gelijk te spelen (1-1) tegen de Mariaschool uit Hoorn en daarna met penalty’s te verliezen.

Voor de derde maal zorgde de Gemeente voor een wisselbeker. Deze was maar een kort ‘leven’ beschoren. Spoorbuurt won 3 keer achter elkaar en zette de beker in 1980 naast de voorgaande in de prijzenkast. In 1981 begon dus een nieuwe strijd om de vierde wisselbeker. In 1989 kwam ook die bij Spoorbuurt terecht. Wisselbeker 5 staat sinds 1999 op de Sint Janschool en wisselbeker 6 werd, net als nummer 3, in recordtijd veroverd door Spoorbuurt (in 2002).

MEISJES

In 1980 was schoorvoetend het meisjesschoolvoetbal van de grond gekomen, in de vorm van het eerste (‘wilde’) schoolvoetbaltoernooitje voor meisjes in Anna Paulowna! Enkele meesters (o.a. meester Baars van de Meerpaal en meester Leijen van de Spoorbuurt) gaven hier leiding aan. Er was nog geen finale, dus ook geen winnaar.
In 1984 werd het meisjestoernooi voor het eerst onder de vlag van de Schoolvoetbalcommissie Anna Paulowna gehouden, nadat de meesters Baars en Leijen ook lid van deze commissie waren geworden.

ANECDOTES

In een ver verleden (in de jaren '60) was meester Struiksma hoofd van De School met de Bijbel (later Regenboog). Toen op het A-veld van ZAP een wedstrijd werd geleid door J.Kranenburg, begon de heer Struiksma dubbeltjes en kwartjes in het veld te gooien om de tegenstander af te leiden (en zijn eigen school daardoor te bevoordelen).

Volgens scheidsrechter Joop Kranenburg werd ook in de jaren ‘50 al een vorm van schoolvoetbal gespeeld in Anna Paulowna. Achter café de ‘Bollenhoek’ (voorheen ‘Benfica’), waar het oude ZAP-veld was, zouden “de katholieken”, “de openbaren” en “de christelijken” (resp. Sint Jan, De Zandhorst en de Regenboog) tegen elkaar voetbalwedstrijden hebben gespeeld om de eer van de school. Was dat een voorloper van de officiële Schoolvoetbalcommissie, die pas in 1961 het eerste officiële Schoolvoetbaltoernooi van Anna Paulowna organiseerde?

Overigens bestonden de namen ‘Regenboog ‘ en ‘Zandhorst’ toen nog niet; dat waren resp. ‘De School met de Bijbel’ (‘Christelijke School’) en de ‘OLS II’ (‘Breezand’).

Op 17 april 1999 overleed oud-scheidsrechter Gijs Keppel. In de jaren ‘60 was ook hij scheidsrechter op het Polderse schoolvoetbaltoernooi.

In 1963 floot hij een wedstrijd van Sint Jan, waarin ook Hans Bon meespeelde. De bijnaam van Hans was “chinees”. In de dagelijkse omgang werd hij door zijn vrienden altijd zo genoemd. Toen één van die vrienden tijdens de wedstrijd vrij stond, riep die dan ook automatisch “chinees!”. Onmiddellijk floot de heer Keppel af; gaf de desbetreffende speler te verstaan dat scheldwoorden in het veld niet gebruikt dienden te worden en gaf de tegenpartij een vrije trap. Over ‘normen en waarden’ gesproken!